OMGEVING

Lelymare

Lelymare ligt in het biologische landbouwgebied bij Lelystad, waar agrarische producten op biologische wijze worden geteeld en verwerkt. Lelymare omvat 10 ha. en het terrein  ontwikkelen we zo veel mogelijk op natuurlijke wijze. Er zijn bosschages in de weilanden en de paarden genieten van de poel. Rond het bedrijf lopen wandelpaden en gasten zijn vrij om bij de stallen rond te kijken.

Het Zuigerplasbos

Op loopafstand van Lelymare ligt het Zuigerplasbos met een omvang van bijna 300 ha. Het Zuigerplasbos biedt een afwisseling van grasvelden, bomen en boomgroepen en struikgewas. In die struwelen wemelt het van de kleine zangvogels. Alles bij elkaar een gevarieerd en aantrekkelijk geheel, waar je gemakkelijk de nodige tijd met plezier en ontspannen door kunt brengen.

Midden in het Zuigerplasbos ligt het grootste en meest avontuurlijke speelbos van Nederland, het Belevenissenbos. 25 hectare bos, water en weide vol mogelijkheden voor kinderen van 6 tot 16 jaar om de natuur te beleven. Ontdek de 2 km lange waterloop met eilandjes of leef je uit op fietscrossbaan, zandbulten, stormbanen en het lange survivalparcours dwars door het bos, met wel 50 hindernissen!

Natuurpark lelystad

In Natuurpark Lelystad leven bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving. Zo kunt u oog in oog komen te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard of zelfs een eland. Ook leven in het park ooievaars, otters, bevers, moefflons en Pater Davidsherten. De dieren leven in grote leefgebieden dus het is altijd een uitdaging om de dieren te kunnen spotten. Het prachtig onderhouden park heeft kilometerslange goede fiets- en wandelpaden langs de dieren. Op het park zit een restaurant met fantastisch uitzicht over de centrale plas en er is een bezoekerscentrum waar u een plattegrond kunt kopen, een fiets kunt huren of informatie kunt inwinnen. Groepen kunnen onder leiding van een gids het park verkennen met de boot of de excursiewagen.

NATIONAAL PARK NIEUW LAND

Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland én het grootste man-made natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur! Letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Het gebied dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland! Het is een waar vogelparadijs met als icoon de zeearend. In de moerassen kom je kuddes heckrunderen en konikpaarden tegen. En de natuur is er man-made.  
Het nationaal park omvat vier deelgebieden: het Markermeer, de Lepelaarplassen, de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden.

De geschiedenis van de Oostvaardersplassen gaat ‘slechts’ terug tot 1968, toen grote plassen water bleven staan in de nieuw aangelegde Flevopolder. Er zou een industriegebied komen. Daar was niet direct behoefte aan, dus werd het moerasgebied ingezaaid met riet en daarna met rust gelaten. De natuur nam het nieuwe land in bezit en ontwikkelde zich tot een nieuwe wildernis. 

Marker Wadden is nog in ontwikkeling. Een uniek natuurgebied met eilanden die zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit alles om bij te dragen aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Niet alleen bóven, maar ook ónder water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels. En het wordt een heerlijk recreatie-eiland
Het eerste eiland van Marker Wadden is al toegankelijk voor publiek. Met een natuurhaven, wandelroutes, vogelkijkhutten en een strand. Een heerlijke plek om uit te waaien, te wandelen en om vogels te spotten. Er vaart een veerboot vanaf Bataviahaven.

Bataviastad

Batavia Stad is het fashion outlet centrum in Lelystad. De outlet is genoemd naar het schip de Batavia uit 1628, waarvan een replica nabij is afgemeerd, bij de Bataviawerf.
Naast de Bataviawerf ligt het Nieuw Land Erfgoedcentrum. Dit museum vertelt het verhaal van Flevoland, de grootste polder ter wereld.

Wandel- en fietsroutes

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je langs de akkers en weilanden van Lelymare leiden. Voor onze gasten hebben we op Route.nl een aantal knooppunt routes samengesteld die vanuit Lelymare vertrekken.
Rondje Lelystad  (37 km)
Bos- en strandroute(20 km)
Urk en Schokland(72 km)
Wandelroute Bergbos en Zuigerplas (5+6 km)

Ook loopt er een ruiterpad langs de weilanden van Lelymare.
Voor watersporters is Lelymare eveneens een uitstekend adres. Het Bataviastrand is speciaal aangelegd voor surfers. Het Houtribstrand is  slechts 3 kilometer verwijderd.

Amsterdam Regio

Lelystad behoort tot de regio Amsterdam. Buitenlandse gasten vinden een rustige thuisbasis op Lelymare, van waaruit Amsterdam – en ook andere steden en toeristische attracties – goed bereikbaar zijn.

De natuurlijke poel van Lelymare

De Zuigerplas

De Oostvaardersplassen

Fashion Outlet Bataviastad

Wandelpad langs de akkers

Amsterdam (45 km.)